INSTYTUT NAUK BIOLOGICZNYCH

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

  • Przyczyny błędów w analizie śladowej.
  • Metody analityczne wykorzystywane w ocenie próbek środowiskowych.
  • Dlaczego w próbkach żywności/ wody normowane są azotany?
  • Białko jako składnik żywności – co decyduje o jego jakości (wymienić główne aminokwasy egzogenne). Metody analizy sumarycznej zawartości białek. Metody analizy jakości białek.
  • Produkty spożywcze bogate w sacharydy proste i złożone (przykłady). Rola sacharydów w organizmie człowieka.
  • Lipidy roślinne i zwierzęce: przykłady i metody analiz. Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
  • Analiza składu kwasów tłuszczowych przy pomocy chromatografii gazowej – główne etapy
  • Przykłady współczesnych metod analiz składników mineralnych w produktach spożywczych.
  • Różne typy interakcji miedzy organizmami w przyrodzie.
  • Dynamika liczebności populacji.
  • Zagrożenia dla środowiska na obszarach wiejskich.
  • Negatywne i pozytywne oddziaływanie roślin na otoczenie (omówić na wybranym przykładzie)
  • Substancje występujące w roślinach w tym substancje czynne roślin (omówić na wybranym przykładzie).
  • Charakterystyka i cechy zjadliwości Staphylococcus aureus
  • Przedstaw chorobotwórcze grupy pałeczek Escherichia coli
  • Charakterystyka pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae
  • Przedstaw chorobotwórcze dla człowieka gatunki z rodzaju Yersinia
  • Charakterystyka i chorobotwórczość pałeczek z rodzaju Pseudomonas
  • Podział mutacji ze względu na zasięg.
  • Dziedziczenie grup krwi.
  • Typy dziedziczenia: bezpośredni i pośredni.
  • Mapowanie genów.
  • Budowa chromsomu metafazowego.
  • Podziały komórkowe: mitoza, mejoza.
  • Choroby genetycznie determinowane.
  • Typy dziedziczenia u człowieka.
  • Determinacja płci u człowieka.
  • Współdziałanie genów w kształtowaniu fenotypu.
  • Podaj przykłady podstawowych i wtórnych składników chemicznych roślin. 
  • Co to są surowce farmakognostyczne, podaj przykłady? 
  • Podaj przykłady roślin stosowanych w terapii i kosmetyce o właściwościach: antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych. 
  • Wymień postacie leków roślinnych.
  • Udział bakterii  i grzybów w wywoływaniu chorób u ludzi i zwierząt .
  • Wykorzystanie drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych .
  • Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji  i różnicowania drobnoustrojów.
  • Odporność nieswoista i swoista.
  • Antygeny i immunogenność.
  • Struktura i funkcje immunoglobulin.
  • Genetyka transplantacyjna a immunologia.
  • Budowa i funkcje limfocytów T i B.
  • Czynniki wpływające na różnorodność gatunkową zespołu.
  • Przyczyny i formy degradacji gleb.
  • Zasady oceny jakości wód powierzchniowych i podziemnych.
  • Naturalne i antropogeniczne zakłócenia sukcesji w środowiskach wodnych.
  • Struktura i działanie układu nerwowego.
  • Omów przystosowania pasożytów do pasożytnictwa w zakresie budowy, rozrodu i zachowań oraz skutki pasożytnictwa dla żywiciela.
  • Wykaż powiązania między roślinami i zwierzętami.
  • Rośliny nago- i okrytozalążkowe.
  • Sposoby rozmnażania się roślin i zwierząt.
  • Komórka roślinna i zwierzęca – podobieństwa i różnice.