INSTYTUT NAUK BIOLOGICZNYCH

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Nasza oferta kierunków studiów Oferta studiów podyplomowych

Aktualności

tel. 25 643 1241

 

SKŁAD OSOBOWY:

Kierownik: dr hab. Barbara Kot prof. nzw, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

dr Małgorzta Piechota - adiunkt, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr Aneta Frankowska-Maciejewska – asystent, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr Kamila Wierzchowska - asystent, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr inż. Jolanta Sachanowicz - st. specjalista

Jadwiga Pieczara - starszy technik

 

PROFIL BADAWCZY JEDNOSTKI:                                                          PUBLIKACJE PRACOWNIKÓW

Pracownicy Zakładu Mikrobiologii prowadzą badania dotyczące genotypowychi fenotypowych właściwości bakterii należących do rodzajów Staphylococcus, Yersinia oraz do gatunku E. coli.

Badania prowadzone są w oparciu o szczepy wyizolowane od ludzi, zwierząt oraz z próbek środowiskowych.

Zakres badań obejmuje:

  • ocenę lekowrażliwości oraz mechanizmów oporności występujących u tych drobnoustrojów,

  • ocenę zdolności tworzenia biofilmu na powierzchni biotycznej i abiotycznej,

  • ocenę cech fenotypowych, istotnych w patogenezie chorób infekcyjnychpowodowanych przez te drobnoustroje,

  • ocenę potencjalnej zjadliwości tych drobnoustrojów poprzez identyfikację chromosomalnych i plazmidowych genów, kodujących czynniki chorobotwórczości,

  • ocenę różnorodności genetycznej  izolatów techniki PCR (PCR –fingerprinting, RFLP,PCR ribotyping, ERIC PCR, BOX-PCR) oraz za pomocą analizy polimorfizmu wielkości fragmentów DNA po ich elektroforezie w zmiennym polu elektrycznym(PFGE),

  • ocenę przeciwbakteryjnej aktywności wtórnych metabolitów pochodzenia roślinnego.


 

KURSY PROWADZONE W JEDNOSTCE:

1.Biologia bakterii/ dla studentów studiów doktoranckich.

2.Biotechnologia podstawy mikrobiologiczne/ dla kierunków: biologia, specjalność biologia z analityką, dietetyka, specjalność catering.

3.Bioterroryzm/ dla kierunku ratownictwo medyczne.

4. Botanika sądowa i bioterroryzm / dla kierunku kryminologia stosowana

5.Diagnostyka mikrobiologiczna/ dla kierunku biologia, specjalność: biologia z analityką i biologia eksperymentalna z biotechnologią.

6.Higiena i epidemiologia/ dla kierunku ratownictwo medyczne.

7. Immunologia/ dla kierunków: analityka z diagnostyką molekularną, biologia.

8. Klasyczna i molekularna diagnostyka mikrobiologiczna/ dla kierunku analityka z diagnostyką molekularną,

9.Mikrobiologia/ dla kierunków: analityka z diagnostyką molekularną, biologia, ratownictwo medyczne, rolnictwo, zootechnika.

10.Mikrobiologia lekarska i środowiskowa/ dla kierunków: analityka z diagnostyką molekularną biologia, specjalność biologia z analityką

11.Mikrobiologia ogólna i żywności/ dla kierunku dietetyka.

12.Mikrobiologia ogólna z elementami mikrobiologii żywności/ dla kierunku bioinżynieria produkcji żywności.

13.Mikrobiologia przemysłowa/ dla kierunku biologia, specjalność biologia eksperymentalna z biotechnologią.

14.Mikrobiologia sądowa i immunologia/ dla kierunku kryminologia stosowana.

15. Mikrobiologiczna analiza żywności/ dla kierunku analityka z diagnostyką molekularną,

16.Mikroorganizmy w biotechnologii/ dla kierunku biologia, specjalność biologia eksperymentalna z biotechnologią.

17.Wirusologia molekularna/ dla kierunku biologia, specjalność biologia eksperymentalna a z biotechnologią.

18.Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności/ dla kierunku bioinżynieria produkcji żywności.

Realizowane projekty badawcze:

Rola antybiozy w stosunkach występujących między szczepami Yersinia enterocolitica (badania statutowe)

Właściwości fenotypowe i genotypowe szczepów Pseudomonas aeruginosa (badania statutowe)

Ocena właściwości fenotypowych i genotypowych wybranych drobnoustrojów izolowanych od ludzi, zwierząt oraz z żywności i środowiska (badania własne)


W pięciu zdaniach o moich badaniach

mgr Kamila Wierzchowska

Wierzchowska1

więcej

dr Aneta Frankowska-Maciejewska

Aneta Frankowsk

więcej

prof. dr hab. Artur Goławski

 

Goawski1

więcej

Kontakt

kontakt

Instytut Nauk Biologicznych

ul. Bolesława Prusa 14
08-110 Siedlce
tel.: 25 643 12 01

e-mail:biologia@uph.edu.pl